Menu

Napatanssin puvustus eri maissa


Itämaisen tanssin puvustus vaihtelee suuresti myös maiden mukaan. Kulttuurien vaikutteita on paljon, Egyptissä naisten ei suosita paljastavan itsestään liikaa ihoa, kun taas Libanonissa tähän kannustetaan. Jokainen tyyli on kehittynyt yhteiskunnan ja ajan mukana omanlaisekseen ja se heijastaa samalla kunkin tanssityylin luonnetta.

Itämaisen tanssin puvustus Egyptissä

Oriental dance costumes in EgyptEgyptissä käytetään usein värikkäästi ja paljon koristeltua yläosaa, yleensä rintaliivejä, sekä hametta. Toisena vaihtoehtona on puku, joissa halkiot ja leikkaukset on peitetty verkkokankaalla. Minkäänlaisia vöitä käytetään harvoin. Kaikki hameessa käytetty kirjailu tai koristelu on tehty suoraan hameeseen, eikä ylimääräisiä asusteita käytetä. Hame on tehty hyvin tyköistuvaksi lanteiden kohdalta ja kankaaksi valitaan lähes aina lyckra kankaasta.

Itämaisen tanssin puvustus Libanonissa

Libanonissa ei ole minkäänlaisia esteitä tai kulttuurillisia ongelmia vyötärön tai mahan alueen näyttämisestä, joten bedlah tyyli on kaikkein yleisintä alueen itämaisten tanssijoiden keskuudessa. Puvun kangas on usein harsomaista ja läpinäkyvämpää kuin Egyptissä, jolloin tanssijan vartalosta paljastetaan huomattavasti enemmän. Tanssissa voidaan käyttää myös huntua useammin kuin egyptiläisessä pukeutumisessa. Usein naisille mielletään myös korkeat korot, joiden tarkoituksena on luoda liikkeisiin ja tanssiin oma viestinsä.

Itämaisen tanssin puvustus Turkissa

Turkkilaisetkin puvut ovat useimmiten bedlah tyylisiä. Yksi erottuvimmista turkkilaisista puvustuksen piirteistä on v – muotoinen tai kolmion mallinen vyö, joka voidaan muokata tai muotoilla yläreunan ympäri. Sekä vyössä, että rintaliiveissä on usein paljon värikkäitä tai säihkyviä koristeita ja reunat ovat helmitetty täyteen. Hameet ovat usein täydempiä ja raskaampia kuin egyptiläiset versiot, eikä niissä käytetä lycra kangasta. Useimmiten hameet on valmistettu esimerkiksi sametista tai sifongista.
1980 – 1990 – luvuilla alettiin valmistamaan hyvin paljastavia asuja itämaiseen tanssiin. Näissä hameet suunniteltiin paljastamaan molemmat jalat lantioon asti ja rintaliivit paljastivat rintavaon täysin. Joissakin esiintymispaikoissa, esimerkiksi tietyillä kasinoilla, on vieläkin käytössä tätä puvustusta ja se on suosittua oman kannattajakuntansa keskuudessa. Nykyään on kuitenkin myös useita turkkilaisia itämaisen tanssin harjoittajia, jotka pitävät vähemmän paljastavia ja vaatimattomampia vaatteita. Siltikin, turkkilaiseen napatanssin vaatteista näkyy aina leikkisyys sekä flirttailu ja tämä myös mielletään tärkeäksi osaksi paikallista napatanssia.