Menu

Napatanssin liikkeiden kategoriat


Pole danceSuurin osa napatanssissa käytetyistä liikkeistä voidaan jakaa kolmeen kategoriaan:

  • 1. Iskevät liikkeet

Näistä suurin osa suoritetaan lanteita käyttäen, tehostaakseen esimerkiksi musiikkia tai sen rytmiä. Tyypillisiä liikkeitä tässä kategoriassa on esimerkiksi lanteiden keinuttaminen puolelta toiselle, lanteiden laskeminen sekä nosto, lanteiden liikuttaminen edes takaisin sekä lanteiden kääntely. Muita tämän kategorian liikkeitä on olkapäillä tai rintakehällä tehtävät nostot ja pudotukset.

  • Sulavat liikkeet

Nämä liikkeet ovat virtaavia, yhtenäisiä liikkeitä joissa keho on jatkuvasti liikkeessä. Tätä käytetään tulkitsemaan melodian säkeistöjä tai musiikin lyyrisiä osioita. Niitä voidaan mukauttaa myös ilmaisemaan instrumenttien monimutkaisia improvisaatioita tai ne voidaan suorittaa musiikin perus rytmissä. Näissä liikkeissä vatsalihasten käyttäminen ja hallinta on tärkeintä. Tyypillisiä liikkeitä on esimerkiksi vaaka- sekä pystysuuntaiset kahdeksikot, eli äärettömyys silmukat lonkilla, lonkkien vaakasuuntaiset tai kallistavat kierteet, sekä lantion ja vatsan aaltoilevat liikkeet. Perusmuotoja voidaan muokata, yhdistellä, vaihdella ja koristella erilaisilla muutoksilla joiden takia nämä liikkeet ovat hyvin kuvioituja ja monimutkaisia. Näitä liikkeitä voidaan myös tehdä erilaisina versioina loputtomasti, joten se tuo tanssiin omanlaista monimuotoisuutta.

  • Ravistukset ja tärinät.

Nopeat, pienet ja jatkuvat lantion tai rintakehän liikkeet, jotka luovat liikkeeseen sekä syvyyttä että kuviointia, kuuluvat tähän ryhmään. Ne lisätään usein muihin liikkeisiin, esimerkiksi vastaamaan instrumenttien luomille erilaisille melodioille. Tähän kuuluvia tanssiliikkeitä on useita, ja liikkeen suuruus sekä suoritustapa vaihtuvat sukupolvien mukana. Yleisimpiä liikkeitä on esimerkiksi rento lantioiden läpi kulkeva ravistus, jalkojen tai nilkkojen ravistus, pienet ja nopeat lantioiden rasitukset, sekä olkapäiden ja rintakehän ravistukset sekä tärinät.
Näiden liikkeiden lisäksi erilaisten tyylien tanssijat lisäävät koreografiaan esimerkiksi liikkuvia askelia, käännöksiä ja pyörähdyksiä. Käsiä käytetään kehystämään sekä tarkentamaan tanssia sekä dramaattisia liikkeitä ja ne liikkuvat kauniissa linjoissa ja muodoissa vartalon kanssa. Tämä on erityisen tärkeää länsimaisissa suuntauksissa, sekä balettimaisissa tansseissa. Muitakin liikkeitä voidaan käyttää, esimerkiksi matalia potkuja, pään heilauttelua ja vartalon kaartamista taaksepäin näkyy paikoitellen.
Käytettävät liikkeet ja koreografiat vaihtelevat myös sen mukaan, mihin tarkoitukseen tanssi suunnitellaan. Kaupalliset ja esimerkiksi lavoille tarkoitetut esitykset sisältävät myös lavan huomiointia, kun taas perinteisessä muodossa esimerkiksi askelia ei yleensä käytetä.