Menu

Napatanssi Pohjois – Amerikassa


Englantilaisen termin, napatanssi, kehitti Sol Bloom, viihdeohjaaja, vuonna 1893 Chicagossa. Vaikka samaa tanssia harrastaneita löytyi Philadelphiasta aikaisemminkin, ei se päässyt suuren yleisön tietoisuuteen, tai saanut kansainvälistä kiinnostusta ennen Chicagon maailmannäyttelyä.
Paikalla oli alkuperäisiä esityksiä toteuttavia tanssijoita useista Lähi – idän ja Pohjois – Afrikan maista, kuten Syyriasta, Algeriasta ja Turkista. Suurimman suosion saivat Egyptin Cairosta saapuneet katutaiteilijat. Tähän aikaan huomion saamiseen riitti pelkästään se, että naisten vyötärö ei ollut peitetty korsetilla ja erityisesti lantion liikkeet herättivät suurta keskustelua. Vaikka esitykset olivat ryhmäpainotteisia, Little Egypt niminen tanssija varasti show’n ja tätä on pidetty yhtenä napatanssin kuuluisimmista hahmoista.
Napatanssin suosio toi nopeasti pinnalle myös uusia tanssijoita, jotka matkivat alkuperäisiä esityksiä, useat näistä kuitenkin väittivät kuuluneensa alkuperäisiin tanssijoihin. Tanssia pidettiin aikanaan hyvinkin shokeeraavana ja tanssijoita saatettiin pidättää tai sakottaa. Tanssia esitettiin myös miehille suunnatuissa teattereissa, erilaisissa sirkuksissa ja karnevaaleissa.
Napatanssista tehtiin myös useita videoita, joista osa jouduttiin sensuroimaan hävyttömyytensä takia. Osa videoista pyrki kuitenkin nostamaan napatanssin arvoa taiteenlajina, vaikka tanssijoihin liitettiin yleisesti löyhä moraali. Hollywood lähti myös tuottamaan elokuvia täyttämään länsimaisten kuvaelmia ja ihanteita itämaista.
Kun arabimaista saapui maahanmuuttajia 1930 – luvulla New Yorkiin, aloitettiin tanssin esittäminen ravintoloissa ja yökerhoissa. 1960 – 1970 – luvulla alkoivat ensimmäiset tanssikoulut ja tanssin suosiota kehitti myös tanssijoiden käyttö erilaisissa bändeissä.
Amerikassa on myös kehitetty omia suuntauksia tanssille, esimerkiksi American Cabaret käyttää sekä turkkilaisen että egyptiläisen tanssin piirteitä, lisäten niiden oman lavaesiintymisen liikkeet. Useimmissa esityksissä musiikki on kuitenkin perinteisempää egyptiläistä melodiaa.
American Tribal Style Belly DanceVuonna 1987 perustettiin American Tribal Style Belly Dance, eli ATS. Tämä tanssityyli edusti täysin uniikkia ja modernia suuntausta. Askeleet otettiin aikaisemmista tanssitekniikoista ja siihen sisällettiin piirteitä pohjoisesta Intiasta, Lähi – Idästä ja Afrikasta. Tribal Fusion tanssista on kehittynyt monia muotoja jotka ottava myös tanssi- sekä musiikkipiirteitä esimerkiksi baletista, hiphopista ja flamencosta. Esimerkiksi Goottinen napatanssi ottaa vaikutteita myös goottisesta kulttuurista.
Amerikka onkin monen asian luvattu maa, oli kyse sitten itämaisesta tanssista tai uhkapeleistä, mikään ei jää Amerikassa paikalleen vaan kasvaa ja kehittyy jatkuvasti. PAF Casino bonuskoodikin on ottanut mallia meren takaa.