Menu

Itämaisen tanssin puvustus


Oriental dance costumesItämaisen tanssin puvustus on alun perin ollut yhdessä suuntauksessa hyvin yksinkertaista ja vaatimatonta, kun taas toisessa suuntauksessa siihen on mielletty erilaisia asusteita ja koristeita. Egyptissä ja Lähi – idässä pukeutuminen on ollut maltillista, tanssia on voitu harrastaa normaaleissa vaatteissa. Turkissa pukeutuminen on ollut värikkäämpää ja tanssin tarkoituksena on jo aikaisemmin ollut viihdytys.
Nykyiseen tyyliinsä itämaisen tanssin puvustus on kehittynyt vasta turistien sekä viihdemaailman myötä. Eri napatanssi suuntausten kehittyessä puvustukselle tulee uusia haasteita, esimerkiksi yhdisteltäessä itämainen tanssi hip hopiin, tarvitaan luovuutta myös vaatetukseen. Vaikka puvuista on jo nykyään lähes rajattomasti erilaisia vaihtoehtoja koristeluineen ja koruineen, tulee muoti kehittymään uusien trendien sekä mielipiteiden mukana. Erilaiset säihkyvät ornamentit ja värikkäät vaatteet ovat kuitenkin jättäneet jälkensä tanssijoiden ja napatanssin ystävien mieleen, joten säihkettä tuskin tulee tanssista katoamaan.

Nykyinen tyyli

Yleisimmin itämaiseen tanssiin mielletään bedlah tyyli, joka sisältää useimmin tyköistuvan lyhyen topin tai rintaliivit, tyköistuvan lantiovyön ja kokopitkän hameen tai haaremi housut. Sekä ylä- että alaosa on usein räikeästi koristettu, erilaisilla helmillä, kristalleilla, napeilla, kolikoilla, helmillä tai muilla väriä ja ääntä tuovilla koristeilla. Vyö voi olla joko ommeltu hameeseen tai se voi olla erillinen osa pukua.
Kairolainen kabareen omistaja Badia Masabni toimi 1900 – luvun alussa napatanssin parissa ja häntä pidetään modernin bedlah tyylin luojana. Puvustuksen alkuperän on myös epäilty tulevan Hollywoodin hohdokkaasta puvustuksesta tai se on luotu ainoastaan länsimaalaisia vierailijoita varten. Aikaisemmin puku koostui kokopitkästä hameesta, kevyestä paidasta sekä tyköistuvasta liivistä.
Mukana oli raskasta korustoa sekä koristeita.
Kaksiosaisen beflah puvun lisäksi voidaan käyttää kokopitkiä mekkoja. Nämä ovat erityisen suosittuja maanläheisissä balladi tyyleissä. Puvut voivat olla hyvin tyköistuvia, erittäin koristeltuja mekkoja raskailla koristeluilla. Toisena pukuvaihtoehtona ovat esimerkiksi mekot, joissa halkiot on peitetty verkoilla. Näiden suunnittelu on huomattavasti yksinkertaisempi ja tyyli perustuu perinteisempään pukeutumiseen.
Joskus itämaiseen tanssiin liitetään napatanssi lanne huivi. Tässä lanteille liitettävässä huivissa voi olla kaksi tai kolme kerrosta kolikoita ja jopa lisättyjä koristeita. Huivin tarkoituksena on päästää ääntä tanssijan esiintyessä. Asustetta kutsutaan myös vatsa huiviksi.