Menu

Itämaisen tanssin kehonkäyttö ja suuntausten levinneisyys.


Kehon käyttö itämaisessa tanssissa

Siihen liittyy kehon liike kokonaisvaltaisesti, kaikki varpaista päälakeen asti on otettu huomioon. Siinä käytetään hyväksi vartalon tapoja liikkua pehmeästi sekä terävästi, vaihdellen tapoja. Jotta tanssiminen luonnistuisi, on ensiarvoisen tärkeää hallita vatsa- ja selkälihakset. Tanssijoiden on voitava eristää ala- ja ylävartalon liikkeet toisistaan. Yleisilmeeltään itämainen tanssi on hyvin naisellista ja naisen vartaloa kutsutaan tanssin instrumentiksi, joka tuo musiikin syvällisen tulkintansa ulos tanssin muodossa.

Itämainen tanssin nousee suosioon länsimaissa

Oriental dance in the Western worldItämainen tanssi nousi suosioon länsimaissa romantiikan taitesuuntauksen mukana, kun itämaiset taiteilijat muovasivat ottomaanien haaremi elämästä romanttisen kuvan. Samaa aikaa Lähi – idän tanssijat alkoivat esiintymään länsimaissa, erilaisissa tapahtumissa. Samaa aikaa alettiin käyttämään ensikertaa termejä itämainen tanssi, tai itäinen tanssi. Useat länsimaisetkin tanssijat aloittivat napatanssin harjoittamisen.

Itämainen tanssi yleistyy ja muuttuu lännessä

Tällä hetkellä itämaista tanssia löytyy lähes kaikista maailman kolkista ja siitä on muovautunut useita erilaisia suuntauksia. Suomessa yleisin tanssityyli on egyptiläistä perua ja suomalaiset tanssikoulut sekä yhdistykset ovatkin tiiviisti yhteydessä egyptiläisiin tanssin opettajiin, järjestämällä esimerkiksi vierailuja.
Sama tanssin muoto on myös muualla maailmassa yleisin itämaisen tanssin muoto. Osa suosiosta perustuu harrastuksen yksinkertaisuuteen, erityisempiä harjoitusvälineitä ei tarvita ja tanssin voi aloittaa minkä ikäisenä vain.
Turkkilainen tanssi puolestaan on vauhdikkaampaa ja siinä käytettävät liikeradat ovat suurempia. Perusliikekieli pysyy kuitenkin samankaltaisena, itämaisessa tanssissa liikeradat pohjautuvat naisten vartaloiden luonnollisiin liikkeisiin. Erityisesti Yhdysvalloissa tanssia on viety pidemmälle ja siihen on luotu uusia suuntauksia. Tunnetuimpia näistä ovat American Tribal sekä American Cabaret, joissa painopisteenä on useampien tanssijoiden yhteistyö sekä koko tanssin tunnelma.

Apuvälineet käyttöön tanssissa

Egyptissä myös miehet voivat tanssia napatanssia, mutta useimmissa Lähi – idän maissa se on kiellettyä. Länsimaissa itämaisen tanssin harrastaminen on mahdollista kuitenkin myös miehille ja näissä voidaan käyttää erilaisia tanssivälineitä kuten miekkaa tai isoa huivia. Varhaisissa tansseissa on saatettu käyttää esimerkiksi keppiä, huivia, sormisymbaalia tai kynttiläkruunua, mutta muut varusteet ovat uudempia ja saaneet alkunsa länsimaisista vaikutteista. Apuvälineiden tarkoitus on tehostaa tanssia tai tuoda siitä erilainen kuva esiin.