Menu

Itämainen tanssi Lähi-idässä


Napatanssi Lähi-idässä

Itämaisella tanssilla on Lähi-idässä kaksi tarkoitusta, se voi olla joko kansantanssia tai esittävää taidetta.
Kansantanssina napatanssia harrastetaan esimerkiksi juhlissa ja sosiaalisissa kokoontumisissa, sitä esittävät tavalliset ihmiset jotka eivät toimi ammattiesiintyjinä. Tanssiin ei tällöin vaadita erityisempää pukeutumista ja esimerkiksi Egyptissä sitä voi tanssia sekä miehet että naiset, ikään katsomatta. Konservatiivisimmissa ja perinteisemmissä yhteiskunnissa juhlat ja kokoontumiset on jaettu sukupuolen mukaan, jolloin tanssia harrastetaan vain saman sukupuolen kanssa. Itämainen tanssi ei ole ainut sosiaalisten tilanteiden tanssi, muita on esimerkiksi Raqs al Nasha´al.
Itämainen tanssi joka esitetään lavalla, perustuu perinteiseen tanssiin, mutta se kiinnittää enemmän huomiota näyttämön tilan käyttöön ja näyttämötekniikkaan. Siinä käytetään myös erityisesti tarkoitukseen suunniteltuja pukuja, jotka tuovat liikkeet vahvemmin esille. Näihin on myös sulautunut elementtejä länsimaisista tansseista.
Ammattilaisesiintyjät jotka harrastavat napatanssia, kuten tanssijat, laulajat ja näyttelijät, eivät ole arvostettuja Lähi-idässä. Erityisesti negatiivista kuvaa tuo näiden tapa pukeutua ja paljastaa kehoa.

Napatanssi Egyptissä

Napatanssijat tunnettiin Egyptissä nimellä Ghawazi ja viihdyttäjiä, jotka esiintyivät yksityisesti, kutsuttiin nimellä Awalim. Egyptissä tanssilla on pitkät juuret historiassa ja tanssijat esiintyivät viihdykkeenä kuninkaille, jotta neuvottelut ja yhteistyö sujuisi. Taidetta kuvattiin viettelyn ja notkeuden taiteenlajiksi. Myöhemmin tanssijat tienasivat elantonsa erilaisilla festivaaleilla, esityksillä ja yksityisillä tansseilla ylemmälle luokalle. Useat napatanssijat esiintyivät myös pienissä pubeissa tienatakseen elannon ja saadakseen huomiota.

Napatanssi Turkissa

Belly Dancing in TurkeyItämainen tanssi turkissa on leikkisää ja eläväistä, se käyttää huomattavasti laajempia liikkeitä kuin hillitympi egyptiläinen tyyli. Turkkilaiset tanssijat tunnetaan energisestä, atleettisesta ja jopa voimistelijamaisesta tyylistään. Apuvälineinä saatetaan käyttää helistimiä tai pieniä metallisia lautasia, joillain alueilla tanssijat jotka eivät osaa käyttää näitä apuvälineitä, eivät saa virallisen tanssijan titteliä. Egyptiläisessä tanssissa kielletty lattian käyttö on vieläkin tärkeä osa Turkkilaista napatanssia.
Turkkilaisessa tanssissa käytetään 9/8 rytmiä, laskukaavana 12 – 34 – 56 – 789. Useat turkkilaisista tanssijoista ja muusikoista ovat olleet taustaltaan romaneita, ja heillä on ollut vahva vaikutus Turkin tanssityyliin. Turkissa suurin osa tanssijoista omaa vieläkin saman taustan, vaikka tanssiminen onkin lisääntynyt myös muun kansan keskuudessa.