Menu

Itämainen tanssi ja sen historia


Oriental danceItämaisella tanssilla tarkoitetaan soolotanssityyliä, jota voidaan kutsua myös kansanomaisesti vatsatanssiksi, tai napatanssiksi. Se on lähtöisin Pohjois-Afrikasta sekä Lähi-idästä. Eri kulttuurien yhteiset vaikutteet ovat pitkien aikojen kuluessa muokanneet sen nykyiseen malliinsa ja siltä löytyy monia erilaisia suuntauksia eri maista. Esimerkiksi Egyptissä, sekä muilla arabiankielisillä alueilla tanssia kutsutaan nimellä Raqs Shargi, kun taas Turkissa käytetään nimitystä Oryantal dansi. Nimitys napatanssi on saanut alkunsa ranskalaisesta termistä ”danse du ventre”.

Itämaisen tanssin historiaa

Vaikka tanssin historia on vaikeasti selvitettävissä, on sitä tanssittu todennäköisesti yhtä kauan kuin esimerkiksi uhkapelejä on harrastettu, satoja ellei tuhansia vuosia. Jotkut historioitsijat sijoittavat sen alun muinaiseen Egyptiin, kun taas toiset perustavat sen hedelmällisyyskulttuureiden erilaisiin rituaaleihin. Myöhäisempi historia on helpompi selvittää, se on kulkeutunut esimerkiksi Intiasta vaeltamaan lähteneiden mustalaisten mukana, ja sitä on tavattu myös ottomaanien hoveissa, joissa monet kulttuurit sulautuivat yhteen. Kaikissa itämaisissa tansseissa on yhteisiä piirteitä, ne ovat aina pääasiallisesti naisten keskenään tanssimia ja taito on siirretty äidiltä tyttärille.
Tarkka historia on tunnettua reilun 100 vuoden ajalta. Tiedot pohjautuvat länsimaisten matkailijoiden näkemiin ja dokumentoimiin tansseihin, joita löydettiin osmani- ja arabialueilta. Länsimaihin tanssi rantautui 1800-luvun loppupuolella, niitä esitettiin Pariisin ja Chicagon maailmannäyttelyissä.
Itämainen tanssi kehittyi nykyiseen muotoonsa 1900-luvun alussa, kun Istanbuliin ja Kairoon perustettiin yökerhoja, joissa tanssiesityksiä esitettiin.
Osa tanssipaikoista ja tanssijoista nousi maailmanlaajuiseen suosioon ja myös Egyptin kasvanut viihdeteollisuus, ja sen arabimaailmaan levinneet elokuvat kasvattivat tanssin näkyvyyttä. Samalla tanssi sai vaikutteita Hollywoodin haaremimystiikasta sekä länsimaisista tansseista.
Vähitellen tanssi muovautui enemmän viihdemäiseksi, taitavimpia tanssijoita arvostettiin, mutta tanssin luonteen vuoksi heidät liitettiin usein prostituutioon.
Vaikka tanssin juuret ovat hiukan hämärän peitossa, pidetään sitä silti yleisesti Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan tanssina. Itämainen tanssi ei ole sidottuna mihinkään uskontoon tai kulttuuriin, vaan sitä tanssitaan lähes kaikkialla alueen läheisyydessä. Tämä on myös omalta osaltaan selittänyt tanssin nopean leviämisen ympäri maailmaa sekä kasvavan suosion. Napatanssi on myös nykyaikana saavuttanut uuden suosioryntäyksen, johtuen amerikkalaisista laulajista ja näyttelijöistä jotka ovat alkaneet käyttää tätä tanssityyliä.