Menu

Itämainen tanssi Australiassa ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa


Napatanssi on levinnyt myös Pohjois – Amerikan ulkopuolelle ja erityisesti Yhdistyneessä kuningaskunnassa sekä Australiassa se on jättänyt lähtemättömän jäljen kulttuuriin ja jatkaa suosion nostattamista omassa harrastajaryhmässään.
Vaikka eri maiden itämaisen tanssin vaikutteet ja suuntaukset eroavatkin suuresti toisistaan, löytyy niistä aina yhteisiä piirteitä. Erilaiset yhdistykset ja yhteisöt viestivät toistensa kanssa, jakaen uusimpia trendejä ja ideoita. Itämaiselle tanssille järjestetään vuosittain lukuisia tapahtumia ympäri maailmaa ja näissä asiasta kiinnostuneet sekä alan ammattilaiset voivat kokoontua yhteisen aatteen takia.

Itämainen tanssi Australiassa

Itämainen tanssi alkoi kiinnostamaan australialaisia 1970 – 1980 – luvulla, kun Lähi – idän levottomuuksia pakenevat ihmiset saapuivat mantereelle pakolaisina ja siirtolaisina. Nämä maahanmuuttajat loivat eloisan sosiaalisen ympäristön mihin kuului lukuisia turkkilaisia ja libanonilaisia ravintoloita.
Näistä löytyi työllisyyttä myös itämaisille tanssijoille. Australialaisen napatanssin keulahahmona pidetään Rozeta Ahalyeaa, joka koulutti myös useita kuuluisia tanssijoita. Nykyään napatanssi on suosittua koko maassa ja tanssijat ovat muodostaneet omia yhteisöjään kaikkiin suurimpiin kaupunkeihin sekä alueisiin.

Itämainen tanssi Yhdistyneessä kuningaskunnassa

Oriental dance in the United kingdomItämainen tanssi on ollut Englannissa esillä jo 1960 – luvun alusta alkaen.
1970 – 1980 – luvuilla arabialaiset yökerhot ja klubit olivat suuressa suosiossa Lontoossa, ja näissä kuultiin arabilaista musiikkia sekä nautittiin itämaisen tanssin esityksistä säännöllisesti. Viimeisimmät kyseisistä klubeista suljettiin 1990 – luvun alkupuolella. Useat Englannin napatanssija yhteisön tärkeimmistä perustajajäsenistä on aloittanut uransa työskennellen näillä klubeilla.
Nykyään perinteistä ja aitoa itämaista tanssia voi harjoittaa harvoissa paikoissa, mutta Englannista löytyy suuri amatööri tanssijoiden yhteisö. Vuosittain Britanniassa pidetään monia kansainvälisiä napatanssin festivaaleja ja esimerkiksi kilpailuiden järjestäminen on noussut viime vuosina suurempaan suosioon.
Englannissa itämainen tanssi suuntaa vahvasti arabialaiseen ja egyptiläiseen tyyliin ja siinä on vain vähän turkkilaisia vaikutteita. Amerikkalaiset suuntaukset American Tribal Style sekä Tribal Fusion ovat myös saavuttaneet tasaisen kannattajakunnan, joka jatkaa yhä kasvuaan.
Useat ryhmät, yhdistykset ja yksittäiset henkilöt ovat kehittäneet epävirallisen koulutuksen itämaista tanssia opettaville, tai opettajaksi haluaville tanssijoille. Näihin yhdistyksiin kuuluu esimerkiksi Northern Arabic Dance Association, eli NADA sekä Mosaic Arabic Dance Network, eli MADN. Molemmat julkaisevat omalle yhteisölleen tarkoitettuja lehtiä.